Καπερνόπουλος Χάρης, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Καλαμάτα

ΚΑΠΕΡΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος Καλαμάτα

ΚΑΠΕΡΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

www.drkapernopoulos.gr

  

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΛΟΙΠΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ:

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ)

ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ


 Τηλ. 2721027141 - Κιν. 6972699543
Ιατρείο: Αριστοδήμου 70, Καλαμάτα


  ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ, ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ιατροί Παθολόγοι Καλαμάτας, Διαβητολόγοι Καλαμάτα, Οικογενειακοί Γιατροί, Ειδικοί Παθολόγοι, Κέντρα διακοπής καπνίσματος, Βελονισμός, Βελονιστές, Κέντρα βελονισμού Καλαμάτα: 
ΚΑΠΕΡΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΗΣ 
Οικογενειακός Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος, Βελονιστής. 
Αριστοδημου 70, Καλαμάτα Μεσσηνία Τηλ. 721027141 - 6972699543






















































Σχετικές αναζητήσεις με ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ:
Καπερνόπουλος Χάρης Καλαματα, Παθολόγος καλαματα, Διαβητολόγος Καλαμάτα, pathologoi kalamata

Καπερνόπουλος Χαράλαμπος ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Καπερνόπουλος Χάρης, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αριστοδήμου 70 Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα
Τηλ. 2721027141 Κιν. 6972699543
ΚΑΠΕΡΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Γιατί πρέπει να ρυθμίζουμε το Σακχαρώδη Διαβήτη


Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία. Αναμένεται πως ο διαβητικός πληθυσμός θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2035 (55%). Ο διαβήτης είναι μια προοδευτική νόσος με σοβαρές επιπλοκές οι οποίες εμφανίζονται συχνά με την πάροδο του χρόνου. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη αποτελούν μείζονα αιτία αναπηρίας, επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και θανάτου. Σε όλες σχεδόν τις χώρες με υψηλό εισόδημα, ο διαβήτης είναι βασική αιτία καρδιαγγειακής νόσου, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.

Οι επιπλοκές του ΣΔ μπορεί να είναι οξείες (διαβητική κετοξέωση, διαβητικό, υπεροσμωτικό μη κετωτικό κώμα (ΔΥΜΚ)) και χρόνιες (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητική νεφροπάθεια, διαβητική νευροπάθεια, ουρογεννητικές λοιμώξεις). Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ διακρίνονται σε: 1)μικροαγγειακές (αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια, νευροπάθεια), 2)μακροαγγειακές (καρδιαγγειακή νόσος, περιφερική αρτηριακή νόσος) και 3)διαταραχές ανοσοποιητικού (λοιμώξεις δέρματος, μαλακών μορίων και ουρογεννητικού).

Η διαβητική νεφροπάθεια αποτελεί την κύρια αιτία νεφρικής νόσου που οδηγεί σε τελικού σταδίου χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ το 36% των ατόμων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί ενώ στην Ευρώπη το 17%. Βασικό στοιχείο είναι η προσβολή των τριχοειδών του νεφρού στα πλαίσια της γενικότερης μικροαγγειοπάθειας. α)Αύξηση μεσαγγειακής ουσίας και αυξημένη μεσαγγειακή υπερτροφία, β)πάχυνση βασικής μεμβράνης τριχοειδών των νεφρικών σπειραμάτων, γ)εξάλλειψη ποδοκυττάρων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι 1)εμφάνιση πρωτεϊνουρίας, 2)αύξηση κρεατινίνης και 3)πτώση GFR (περίπου 12 ml/min ανα έτος).

Η διαβητική νευροπάθεια διακρίνεται σε α)περιφερική, β)αυτόνομη, γ)εγγύς και δ)εστιακή. Η περιφερική νευροπάθεια πλήττει τα δάχτυλα των ποδιών, τους άκρους πόδες, τα κάτω άκρα, τους βραχίονες και τις άκρες χείρες. Η περιφρική συμμετρική πολυνευροπάθεια (DSP) είναι ο πιο συχνός τύπος νευροπάθειας στους διαβητικούς (25% των διαβητικών). Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν: α)αιμωδία ή αναισθησία στον πόνο ή τη θερμότητα, β)αίσθημα μυρμηκίασης, καύσου ή κνησμού, γ)οξείς πόνους ή κράμπες, δ)ακραία ευαισθησία στην αφή, ακόμη και στο απαλό άγγιγμα και ε)απώλεια ισορροπίας και συντονισμού.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση που τελικά οδηγεί σε τύφλωση. Ευθύνεται για το 12% των νέων περιστατικών τύφλωσης κάθε χρόνο. Υπάρχουν δύο τύποι: πολλαπλασιαστική (PDR) και μη πολλαπλασιαστική (NPDR). Η PDR μπορεί να ταξινομηθεί περαιτέρω ως υψηλού κινδύνου και μη υψηλού κινδύνου. Η NPDR μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή. Η διάγνωση συχνά καθυστερεί, οδηγώντας σε εξέλιξη της νόσου. Συνιστάται ετήσια εξέταση των οφθαλμών και τακτική παρακολούθηση προκειμένου να αναγνωριστεί νωρίς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και να είναι δυνατή η έγκαιρη θεραπεία, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια της όρασης και η ενδεχόμενη τύφλωση. Κατά μέσον όρο, 29% των ασθενών με ΣΔ τύπου ΙΙ έχουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Από τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ που είχαν διαβήτη για λιγότερο από 5 έτη, 40% των ασθενών που λαμβάνουν ινσουλίνη και 24% αυτών που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη έχουν αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υπάρχει σαφής συσχέτιση του ΣΔ με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών συμβάντων και Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι μεταβολικές διαταραχές, η υπεργλυκαιμία και η ινσουλινοαντίσταση, οι οποίες χαρακτηρίζουν το διαβήτη, επάγουν μια σειρά από μηχανισμούς που συμβάλλουν στην αγγειακή δυσλειτουργία και την αθηρωματική διαδικασία, όπως: α) γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών, που οδηγεί στα σταθερά μη αναστρέψιμα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGGs), β) δραστηριοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης C με παραγωγή ελεύθερων ριζών και πρόκληση οξειδωτικού stress, γ)διαταραχές στις διαδικασίες πήξης και ινωδόλυσης, υπερκινητικότητα λόγω δυσλειτουργίας των αιμοπεταλίων και δ)έκκριση κυτοκινών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη και την εξέλιξη της αθηρωματικής βλάβης (φλεγμονώδης αγγειακή διαδικασία).

Η νευροπάθεια, η υψηλή πελματιαία πίεση, ο ανεπαρκής έλεγχος της γλυκόζης, η διάρκεια του διαβήτη και το ανδρικό φύλο είναι παράγοντες κινδύνου για έλκη ποδός. Η έντονη απώλεια της προστατευτικής αισθητικότητας αυξάνει τον κίνδυνο εξέλκωσης, οδηγώντας σε φλύκταινες σχηματισμό τύλου και, τελικά, εξέλκωση. Η αισθητηριακή απώλεια είναι βασικό αίτιο διαβητικής εξέλκωσης του ποδός. Το 45 % – 60 % του συνόλου των διαβητικών εξελκώσεων οφείλονται σε περιφερική νευροπάθεια, ιδίως αισθητηριακή νευροπάθεια.

Η μελέτη ελέγχου και επιπλοκών διαβήτη (DCCT), η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη μελέτη στον τομέα του διαβήτη, έβαλε οριστικό τέλος σε τυχόν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ο γλυκαιμικός έλεγχος επηρεάζει την ανάπτυξη επιπλοκών λόγω του διαβήτη.

Συμπερασματικά λοιπόν, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές οξείες και χρόνιες επιπλοκές, κυρίως λόγω μακροχρόνιας βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία. Οι κύριες μικροαγγειακές επιπλοκές είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια και η διαβητική νευροπάθεα. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στους ασθενείς με ΣΔ τύπου ΙΙ. Σήμερα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης πρώιμων μικροαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με ΣΔ τύπου ΙΙ υφίσταται ήδη κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Συνεπώς, ο έγκαιρος γλυκαιμικός έλεγχος είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση του διαβήτη και την πρόληψη των σχετιζόμενων μικροαγγειακών επιπλοκών.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Επιδημιολογικά στοιχεία

Α. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο Σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις ‘επιδημίας’ σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία αλλά και το αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης είναι υπεύθυνα για την αύξηση τόσο του επιπολασμού όσο και της επίπτωσης του συγκεκριμένου νοσήματος.

Σύμφωνα με τον νέο άτλαντα του IDF (IDF- Diabetes Atlas) παγκοσμίως 463 εκ. άνθρωποι παρουσίαζαν ΣΔ το 2019, ενώ το 2030 το νούμερο αναμένεται να αγγίξει τα 578 εκ.. Στην Ευρώπη, το 2019 59 εκ. έπασχαν από ΣΔ και το 2030 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών αναμένεται να αγγίξει τα 66 εκ., ένα ποσοστό αύξησης της τάξης του 15%.

Εικόνα 1. Αριθμός ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με ΣΔ παγκοσμίως


Ιδιαίτερα υψηλός όμως είναι και ο αριθμός των ατόμων με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτης). Υπολογίζεται ότι το 2019 374 εκ. άνθρωποι (1 στους 13 ενήλικες ηλικίας  20-79 ετών) παρουσίαζαν προδιαβήτη.

Στα αστικά κέντρα εμφανίζεται σημαντική αύξηση του πληθυσμού με ΣΔ σε αντίθεση με τις αγροτικές περιοχές, που η αύξηση είναι σαφώς μικρότερη. Επιπλέον, αύξηση του επιπολασμού του ΣΔ παρατηρείται πιο έντονα στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα σε συνδυασμό προφανώς με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης συγκριτικά με αυτές με χαμηλότερο εισόδημα.


Εικόνα 2: Αριθμός ατόμων με ΣΔ (ηλικίας 20-79 ετών) που κατοικούν σε αστικές και αγροτικές περιοχές το 2019




Εικόνα 3: Επιπολασμός ατόμων με ΣΔ ανά ηλικία και εισόδημα το 2019

Στη χώρα μας στην πιο πρόσφατη μελέτη καταγραφής στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ το χρονικό διάστημα 1 Ιουνίου 2014 έως 31 Μαΐου 2015, ο επιπολασμός του ΣΔ ήταν στο 7% του συνολικού πληθυσμού (720.764 άτομα) και το μεγαλύτερο ποσοστό με ΣΔ τύπου 2 ανήκε σε ηλικίες άνω των 65 ετών (ποσοστό μεγαλύτερο του 25%).

 

Πίνακας 1. Επιπολασμός ΣΔ στον ελληνικό πληθυσμό ανά ηλικία και φύλο


The prevalence and treatment patterns of diabetes in the Greek population based on real-world data from the nation-wide prescription database (Stavros Liatis*, George E. Dafoulas, Chara Kani, Anastasia Politi, Panagiota Litsa, Petros P. Sfikakis, Konstantinos Makrilakis)

Αν στα παραπάνω νούμερα συνυπολογίσουμε το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη (αρκέτοι από αυτούς θα εμφανίσουν ΣΔ στο μέλλον) αλλά και το ποσοστό των αδιάγνωστων διαβητικών, καταλαβαίνουμε ότι ο επιπολασμός αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση και στη χώρα μας. Συνεπώς, κρίνεται σκόπιμη η έγκαιρη και σωστή γλυκαιμική ρύθμιση για την πρόληψη των επιπλοκών της νόσου.

Β. ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η αρτηριακή υπέρταση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, ενώ η μείωση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά καρδιαγγειακών εκβάσεων. Μείωση  κατά 10mm/Hg της συστολικής πίεσης ή κατά 5mm/Hg της διαστολικής πίεσης προκαλεί μείωση κατά 20% των καρδιαγγειακών συμβάντων, κατά 35% του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 40% της καρδιακής ανεπάρκειας και κατά 10-15% της συνολικής θνητότητας. Δεδομένα βασισμένα σε μετρήσεις της ΑΠ στο ιατρείο δείχνουν από υπέρταση πάσχουν 1,13 δις άνθρωποι παγκοσμίως και 150 εκ άνθρωποι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση ο επιπολασμός της αρτηριακής υπέρτασης είναι ιδιαίτερα αυξημένος με ποσοστά άνω του 50% στις ηλικίες 55+.

Εικόνα 1. Επιπολασμός ΑΥ


Τα ποσοστά επιτυχούς ρύθμισής της είναι απογοητευτικά παγκοσμίως και στη χώρα μας, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη (ΕΜΕΝΟ survey) καταγραφής και διαχείρισης ΑΠ, 8 στους 10 υπερτασικούς δεν πετυχαίνουν τους στόχους, ενώ το 40% παραμένει αδιάγνωστο.


Γ. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει τριπλασιαστεί από το 1976 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2016 περισσότερο από 1,9 δις άτομα ηλικίας 18+ ήταν υπέρβαρα και από αυτά τα 650 εκ ήταν παχύσαρκα. Μιλώντας με ποσοστά, το 40% των ενηλίκων παγκοσμίως  ήταν υπέρβαροι, ενώ το 13% ήταν παχύσαρκοι. Πιο συγκεκριμένα για την Ευρώπη, το 2014 186 εκ ενήλικες ήταν υπέρβαροι (43% περισσότεροι από το 2008), ενώ 56 εκ ήταν παχύσαρκοι (8% περισσότεροι από το 2008). Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στην παιδική παχυσαρκία, όπου πάνω από 340 εκ παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 – 18 ετών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 2019 38,2 εκ παιδιών κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα στην Αφρική, τα υπέρβαρα παιδιά κάτων των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 24% σε σύγκριση με το 2000, ενώ τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών που ζούσαν στην Ασία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία συνδυάζεται με πολλές συννοσηρότητες (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία κ.α.) και η αύξηση του ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος πριν τα 70 έτη. Επίσης, πληθυσμοί με χαμηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε ποσοστό 44 και 64% αντίστοιχα.

Εικόνα 1. Κίνδυνος Παχυσαρκίας στα άτομα στις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες συγκριτικά με τα αντίστοιχα στις υψηλότερες  (στοιχεία από 27 Ευρωπαϊκές χώρες), με τις γυναίκες να σημειώνουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες


Εικόνα 2. Κίνδυνος Παχυσαρκίας στα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης (στοιχεία από 27 Ευρωπαϊκές χώρες), με τις γυναίκες να υπερτερούν σε ποσοστά έναντι των ανδρών


Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, 5,2 εκ άνθρωποι (ποσοστιαία το 56%) ήταν υπέρβαροι, ενώ από αυτούς περισσότερο από 30% ήταν παχύσαρκοι με μεγαλύτερο επιπολασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και στους οικονομικά ασθενέστερους.

 

Εικόνα 3. Κίνδυνος παχυσαρκίας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών συγκριτικά με τα άτομα ηλικίας κάτω των 65

Εικόνα 4. Κίνδυνος Παχυσαρκίας στα άτομα στις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες συγκριτικά με τα αντίστοιχα στις υψηλότερες 


Δ. ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Είναι κοινός τόπος ότι η υπερλιπιδαιμία αυξάνει των κίνδυνο των καρδιαγγειακών συμβαμάτων καθώς και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υψηλή χοληστερόλη υπολογίζεται ότι ευθύνεται για 2,6 εκ. θανάτους (4,5% του συνολικού αριθμού). Μείωση της χοληστερόλης κατά 10% στους άνδρες ηλικίας 40 ετών έχει βρεθεί ότι, σε βάθος πενταετίας, ελαττώνει κατά 50% το ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η ίδια μείωση σε άνδρες ηλικίας 70 ετών προσφέρει 20% χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων στο ίδιο διάστημα. Τέλος, ο επιπολασμός της υπεριλιπιδαιμίας (ολική χοληστερόλη >190mg/dl) σε άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην Ευρώπη σε ποσοστό που αγγίζει το 54% και στα δύο φύλα με σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά στις οικονομικά προηγμένες χώρες.   



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


HbA1c Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σχηματίζεται από την αργή μη ενζυματική αντίδραση της γλυκόζης και της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Το 2010 καθιερώθηκε από την Αμερικανική διαβητολογική εταιρεία ως διαγνωστικό κριτήριο του διαβήτη στην περίπτωση που η τιμή της είναι ≥6,5%.

Η γλυκοζυλιωμένη αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή γλυκόζης πλάσματος τους τελευταίους 3 μήνες περίπου και κάθε αύξησή της κατά 1% μεταφράζεται σε αύξηση της μέσης τιμής γλυκόζης κατά 29mg/dL.

Στη μεγαλύτερη μελέτη σε διαβητικούς τύπου ΙΙ (UKPDS) αύξηση της γλυκοζυλιωμένης κατά 1% οδήγησε σε αύξηση της θνητότητας κατά 14%, κατά το ίδιο ποσοστό σε αύξηση του κινδύνου εμφράγματος, ενώ έδειξε και αύξηση του κινδύνου ακρωτηριασμού κατά 43%.

Η HbA1c επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Ηλικία (για κάθε 10ετία έχουμε αύξηση 1% της HbA1c)
2. Φυλή (οι έγχρωμοι και οι Ασιάτες έχουν 0,1-0,4% αυξημένη HbA1c)
3. Αναιμίες και αιματολογικά νοσήματα
4. Φάρμακα, όπως η ερυθροποιητίνη και η ασπιρίνη
5. Νεφρική ανεπάρκεια κ.α.

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

1. Δεν απαιτεί νηστεία-η λήψη της γίνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας
2. Δεν επηρεάζεται από stress και άσκηση
3. Μικρή βιολογική μεταβλητότητα

Ωστόσο, παρουσιάζει και μειονεκτήματα, όπως:

1. Δεν ανιχνεύει τάσεις υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας
2. Δεν προσδιορίζει μεταβλητότητα της γλυκόζης
3. Δεν καθορίζει το TIR (χρόνος εντός γλυκαιμικού στόχου) 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σακχαρώδης διαβήτης - διαστάσεις επιδημίας 
αλλά & νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις 
που υπόσχονται ένα πιο φωτεινό μέλλον

Εκτιμάται ότι σήμερα παγκοσμίως 190 εκ. άτομα πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσεγγίσει τα 350 εκ. σε δύο δεκαετίες. Στην Ελλάδα οι νεότερες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν την τελευταία δεκαετία έδειξαν πολύ υψηλό επιπολασμό της τάξεως 7 – 9.5% (περίπου 1 εκ. Έλληνες με ΣΔ).

Η σύνδεση μεταξύ υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και πρόκληση μικροαγγειακών  και μακροαγγειακών επιπλοκών έγινε γνωστή και καθιερώθηκε από σημαντικές προοπτικές μελέτες τόσο σε ασθενείς με ΣΔ τύπου I όσο και στους τύπου ΙΙ.

Οι σημαντικότερες μικροαγγειακές επιπλοκές αφορούν τα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια), τα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) και τα περιφερικά νεύρα (περιφερική νευροπάθεια).

Όσον αφορά την παθογένεση των μακροαγγειακών επιπλοκών, αυτή χαρακτηρίζεται από αθηροσκληρηντικές αλλοιώσεις στις μεγάλου διαμέτρου αρτηρίες, όπως στεφανιαίες αρτηρίες, καρωτίδες, εγκεφαλικές αρτηρίες και αρτηρίες των κάτω άκρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη επίπτωση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών κάτω άκρων στα άτομα με ΣΔ. 

Από τον Ιανουάριο του 1923, όταν και οι επιστήμονες Banting και Best χορήγησαν για πρώτη φορά εκχύλισμα ινσουλίνης σε ένα μικρό παιδί, τον Leonard Thomson που αργοπέθαινε, μέχρι και σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Επίσης, έχει αλλάξει και η θεραπευτική προσέγγιση, η οποία είναι πιο ανθρωποκεντρική και λιγότερο γλυκοκεντρική. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πλέον νέες κατηγορίες φαρμάκων με κυριότερους εκπροσώπους τους αναστολείς SGLT2 και το ανάλογο GLP1, που υπόσχονται όχι μόνο καλύτερες τιμές γλυκόζης αλλά και καρδιονεφροπροστασία.

Η ολιστική πλέον προσέγγιση του ατόμου με ΣΔ βασίζεται στη σωστή επιλογή των θεραπευτικών κατηγοριών ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχει και δεν στοχεύει απλά σε μια καλή τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Η τεχνολογία με τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής της γλυκόζης (continuous glucose monitoring) βάζει και αυτή το λιθαράκι της στην καλύτερη και ευκολότερη γλυκαιμική ρύθμιση, παρέχοντας τόσο στους ιατρούς όσο και στα άτομα με ΣΔ πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών (περισσότερες μετρήσεις, διακυμάνσεις γλυκόζης, χρόνος εντός επιθυμητού στόχου, εντοπισμός ανεπίγνωστων υπογλυκαιμιών) με πιο στοχευμένες πλέον θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τέλος, ο δρόμος προς το τεχνητό πάγκρεας ή το αυτόματο κλειστό κύκλωμα συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης, που θα λειτουργούσε χωρίς την παρέμβαση του ατόμου με ΣΔ τύπου Ι – όνειρο πολλών γενεών- φαντάζει πλέον να είναι πολύ πιο κοντά.



ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ:
Καπερνόπουλος Χάρης, Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος Καλαμάτα, Μεσσηνία