Επί ΣΚΕΨΥ Ζαζάνης Ματθαίος, Ψυχοθεραπευτής Γαλάτσι Γαλάτσι

Επί ΣΚΕΨΥ Ζαζάνης Ματθαίος, Ψυχοθεραπευτής Γαλάτσι, Ψυχοθεραπεία Γαλάτσι Ψυχοθεραπευτής κατ' οίκον νέα Ιωνία, online συνεδρίες, online ψυχανάλυση, Αντιμετώπιση εθισμών Γαλάτσι

Επί ΣΚΕΨΥ Ζαζάνης Ματθαίος 
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙ

www.episkepsy.gr

  


Σύμβουλος εξαρτήσεων

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Online συνεδρίες 

Online ψυχοθεραπεία 

Ψυχοθεραπεία


Απεξάρτηση από:
 αλκοόλ, ναρκωτικά, ουσίες, έφηβοι και internet, τζόγο κ.α.

Ενημέρωση οικογένειας

Ψυχοθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού 

Αντιμετώπιση ψύχωσης 

Αντιμετώπιση κρίσεων 

Ατομική ψυχοθεραπεία

Ομαδική ψυχοθεραπεία


Θεραπεία ζεύγους

Θεραπευτης ζευγαριου

Ψυχοθεραπεια ζευγους

Εποπτεία

Σχολές γονέων

Ψυχοθεραπεία οικογένειας

Αντιμετώπιση διαζυγίου

Αντιμετώπιση εξαρτήσεων

Προετοιμασία για διατροφή

Ενημέρωση εξαρτήσεων

Υποστήριξη ψυχικών διαταραχών

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Αντιμετώπιση κρίσης πανικού

Αντιμετώπιση ερωτικής απογοήτευσης

Διαχείριση διαζυγίου

Αντιμετώπιση εξάρτησης ίντερνετ εφήβων

Αντιμετώπιση εξάρτησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Αντιμετώπιση εξάρτησης από κινητό

Αντιμετώπιση μετατραυματικού στρες

Αντιμετώπιση βουλιμίας

Αντιμετώπιση διαταραχών διάθεσης

Αντιμετώπιση άγχους

Διευκόλυνση στην λύση της αμφιθημίας

Διαχείριση πένθους - απώλειας

Διαχείριση θυμού

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων

Διαχείριση άγχους

Συνεδρίες μέσω skype


Τηλ. 2102024952, Κιν. 6906751027
Ο ψυχοθεραπευτής εξυπηρετεί το Γαλάτσι

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΑΛΑΤΣΙ:
Επί ΣΚΕΨΥ Ζαζάνης Ματθαίος, Ψυχοθεραπευτής Γαλάτσι
Έδρα: Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια 
Τηλ. 2102024952 Κιν. 6906751027


Ο ψυχοθεραπευτής Ζαζάνης Ματθαίος αναλαμβάνει ψυχανάλυση, αντιμετώπιση εξαρτήσεων από τζόγο, ναρκωτικά, internet, βουλιμία, νευρική ανορεξία, ψυχανάλυση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αντιμετώπιση ψύχωσης, αντιμετώπιση κρίσεων, ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία για ζευγάρια, εποπτεία, σχολές γονέων, ψυχοθεραπεία οικογένειας, αντιμετώπιση διαζυγίου κ.α. 


Ο ψυχοθεραπευτής Ζαζάνης Ματθαίος βρίσκεται στο Γαλάτσι και εξυπηρετεί όλα τα Βόρεια Προάστια και τις περιοχές Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια, Νέο Ηράκλειο κ.α. 


Σχετικές αναζητήσεις: ψυχοθεραπεια γαλατσι, ψυχοθεραπευτης γαλατσι, psyhotherapeia galatsi

Επί Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ Ζαζάνης Ματθαίος
Επί ΣΚΕΨΥ Ζαζάνης Ματθαίος, Ψυχοθεραπευτής Γαλάτσι
Έδρα: Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια Τ.Κ. 11144, Γαλάτσι
Τηλ. 2102024952 Κιν. 6906751027

Ζαζάνης Ματθαίος 
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 


Ας μιλήσουμε

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Τόσο η διάγνωση όσο και η διαδικασία της θεραπείας του καρκίνου του μαστού φέρνει μεγάλες αλλαγές στην ζωή της γυναίκας και μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν επέλεξε. Ο γυναικολογικός καρκίνος είναι μια εισβολή. Ένας τρομακτικός ξένος μπαίνει στο σώμα της. Χτυπάει την θηλυκότητα της  (Σεξουαλικότητα, Μητρότητα). Ο θύμος η θλίψη, η άρνηση, η αμφιθυμία εναλλάσσονται κατακλύζοντας τον εσωτερικό της κόσμο. Συναισθήματα και αγωνίες  που αποτελούν ένα φυσικό μέρος της εμπειρίας του καρκίνου του μαστού. Κάτι που πρέπει να εκφραστεί, ξανά και ξανά. Εάν δεν επιτρέψει στον εαυτό της να αισθάνεται λυπημένη, θλιμμένη…. Δημιουργεί «άλυτους λογαριασμούς» εμποδίζοντας το να αισθάνεται καλύτερα.

Οι εξάψεις, η κόπωση, η αυπνία σημειώνονται ως οι σημαντικότερες παρενέργειες της θεραπείας, που προστίθενται στην είδη επιβαρυμένη διάθεση της.

Η έλλειψη ελέγχου για  ότι της συμβαίνει αποτελεί κεντρικό θέμα στην ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς. Είναι πρώτιστης σπουδαιότητας να κατανοήσει ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες μπορεί να έχει τον έλεγχο στην ζωή της με το να συμμετέχει στις αποφάσεις για την θεραπείας της, να επιλύει τις ερωτήσεις  της, να προγραμματίζει ήπιες μορφές άσκησης, να επιλέγει την διατροφή της και να κάνει συμπεριφορικές αλλαγές στην δημιουργία μιας νέας ρουτίνας.

Σ αυτό το σημείο η γυναίκα κυριευμένη  από συναισθήματα, ακατέργαστα,  και καταστάσεις που την φέρνουν σε αδιέξοδο νοιώθει αβάσταχτο πονο. Μη αντέχοντας άλλο, ζητά βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας , συνήθως ψυχίατρο.

Παρότι η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είχε καταγραφεί στην συνείδηση μας, η ψυχολογική υποστήριξη των  γυναικών που νοσούν από τον καρκίνο του μαστού απέχει πολύ , ακόμα, ως απαραίτητο μέρος της ολοκληρωμένης θεραπείας.

 Έρευνες που δημοσιεύονται  μας δείχνει ότι το άγχος και η κατάθλιψη παρουσιάζονται συχνά μεταξύ των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ακόμα και μετα το 5ο έτος της διάγνωσης.

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει την ψυχική υγεία τους , που με την σειρά της επηρεάζει την αποθεραπεία τους.

Μεταξύ των γυναικών που νοσούν κάποιες επηρεάζονται συναισθηματικά  σε τέτοιο βαθμό ώστε η φαρμακευτική αγωγή είναι  αναπόφευκτη .

Με βάση έρευνες συμπεραίνουμε ότι σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική  η ψυχική υγειά των γυναικών βελτιώνεται .

Η γυναικά με την προσωπική κρίση αυτή που καλείται να αντιμετωπίσει, εντάσσεται σε μια ευρύτερη κρίση της εποχής μας. Αυτήν της πανδημίας και της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ανέκαθεν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρόσεχαν την υγεία τους ανεξάρτητα την φάση της νόσου. Πρόσεχαν τις εποχιακές γρίπες, τους ιούς, τον συνωστισμό, φορούσαν μάσκες προσώπου κοκ.  Είχαν ωστόσο κοινωνική ζωή, όσο το επέτρεπαν οι συνθήκες τους. Κάλυπταν τις συναισθηματικές τους ανάγκες με το να συναναστρέφονται συγγενείς και φίλους, με μια βόλτα στην θάλασσα, επίσκεψη στο αγαπημένο καφέ/εστιατόριο, με μικρές αποδράσεις στην εξοχή. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγο της έξαρσης της πανδημίας καθιστά αδύνατη αυτή την δυνατότητα/ανάγκη, που προτείνουμε και προτρέπουμε τις γυναίκες ως μέρος της νέας καθημερινότητας.  

Σε ένας ψυχισμός δηλαδή, είδη επιβαρυμμένο η έλλειψη της κοινωνικότητας, η μοναξιά που έτσι και αλλιώς συνοδεύει την ασθένεια και η έλληψη ελευθερίας κίνησης μεγεθύνουν αυτό που ζουν.

“Σίγουρα γίνεται δύσκολο το έργο της θεραπείας μου τώρα.”

 Mου αποκάλυψε μια θεραπευμένη μου κατά την διάρκεια της ανοιξιάτικης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

“Χαίρομαι που λες δύσκολο και όχι ακατόρθωτο .“  Της απάντησα τότε.

Μόλις πριν λίγο καιρό και την έναρξη της νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας μου αποκάλυψε ότι αυτός ο διάλογος μας της άνοιξε ένα παραθυράκι ελπίδας, την κινητοποίησε , όπως μου είπε.

Η Έλσα, ας την ονομάσουμε, με κύριο σύμμαχο της την ελπίδα ανέσυρε από μέσα της νέες δυνατότητες . Επέλεξε δραστηριότητες που της πρόσφεραν ουσιαστική ικανοποίηση και συντροφιά. Όταν ήταν μικρότερη της άρεσε να φτιάχνει ψηφιδωτά, οι ανάγκες της ζωής όμως  και η απαιτητική καθημερινότητα της στέρησαν αυτή την ενασχόληση. Έχει φιλοτεχνήσει αρκετά έργα από τότε, κάποια τα δωρίζει σε ανθρώπους που τους νοιώθει δίπλα της . Επίσης άλλαξε την συσκευή του κινητού τηλεφώνου της σε νέας τεχνολογίας, την βοήθησε η ξαδέρφη της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέπτυξε  οπτικές κοινωνικές επαφές μέσω διαδικτύου , τέτοιες που δεν είχε πριν .Βέβαια την βοήθησε και στις συνεδρίες μας.

Η Έλσα επέλεξε αυτόν τον τρόπο να διαχειριστεί την πραγματικότητα της .

Συνοψίζοντας η ψυχική υγεία των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού επηρεάζεται, κάποιες φορές κλονίζεται . Ενδεχομένως  παρουσιάσουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάγνωση  κατάθλιψης , άγχους ή συνδυασμού τους. Πάντα η διάγνωση γίνεται μόνο από ψυχίατρο. Η Συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία από  εξειδικευμένο ψυχικής υγείας, μαζί ή όχι με φαρμακευτική αγωγή βοηθά της γυναίκες στην αποθεραπεία τους.

Σε καιρούς κρίσεων προσωπικών , ευρύτερα κοινωνικών , είμαστε σε θέση να ανασύρουμε νέες δυνατότητες που μας εκπλήξουν.

Να μας διευκολύνουν ενδεχομένως να βρούμε  “ Tόπους να Χωράμε”.

Ματθαίος Ζαζάνης, Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – ομαδικός ψυχοθεραπευτής

Mail : info@zazanis.gr

Facebook: Ματθαίος Ζαζάνης

Τηλέφωνα :  6906751027 / 2130280026

Πηγές:

Σαββόπουλος, Σ. (2019) Επτά παραμύθια ζωής: Είναι η Νόσος ένα Αμετάφραστο Μήνυμα; Αθήνα: Αρμός.

Ζαζάνης, Μ. (2020) Φάρμακα ή ΨυχοθεραπείαΖαζάνης Ματθαίος Blog. Available at: https://www.zazanis.gr/2020/10/22/φάρμακα-ή-ψυχοθεραπεία/ (Accessed: 4 January 2021).


Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Τι είναι;


Για ευεξία, ελπίδα και ψυχική υγεία

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obdessive Compulsive Disorder OCD) χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο αινιγματικές διαταραχές στο χώρο της ψυχιατρικής.

Η περιπλοκότητα και η ετερογένεια της φύσης της, αποτελούν τους δύο παράγοντες που την καθιστούν πρόβλημα για τους ψυχιάτρους. Προσπαθούν να κατανοήσουν τα πυρηνικά χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα, με τα οποία εμφανίζεται. Την συναντάμε όντος  στους ανθρώπους, άλλοτε ως μία συναισθηματική διαταραχή (άγχος, δυσφορία), άλλοτε ως μία δυσλειτουργική σκέψη(ιδεοληψίες) και άλλοτε ως μία βουλητική τελετουργική διαταραχή(καταναγκασμός).

Το συνεχές της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής ξεκινά από τις ιδεοληψίες (σκέψεις) που με την σειρά τους ευνοούν την έντονη συναισθηματική δυσφορία κι αυτή ακολούθως ανακουφίζεται με κάποια τελετουργική πράξη. Η ανακούφιση ενισχύεται με τους καταναγκασμούς, συντηρώντας τον φαύλο κύκλο της διαταραχής. Αποτελεί μόνη της πλέον κατηγορία,στο ταξινομικό σύστημα του DSM-5(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition)ως φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών μαζί με άλλες συναφείς διαταραχές.

Η ιδεοληψία, είναι μία ανεπιθύμητη παρεισφρέουσα διεισδυτική σκέψη. Έρχεται αυτόματα χωρίς να είναι επιλογή, χωρίς να έχει λογική. Αυτή η σκέψη, συχνά εμφανίζεται σαν μία εικόνα ιδέα-ανάμνηση, έντονη τάση να κάνει κάποιος κάτι που είναι ”κακό”, μπερδεύει το παρόν με τη φαντασίωση.

Φαίνεται τόσο αληθινή, όσο και οδυνηρή. Υπάρχουν συνέχεια στο μυαλό προτάσεις, όπως: ”Τι θα γινόταν αν;….”, ”Θέλω να το ξεφορτωθώ….”,”Μήπως….;”,”Τι μπορεί να έχει συμβεί αν;…”, Τι μπορεί ακόμα να συμβεί;….” Αυτές οι επίμονες σκέψεις, εμμονές παράγουν φόβο, άγχος, καταστροφή.

Ο καταναγκασμός ή τα τελετουργικά, είναι μία συμπεριφορά που εμφανίζει κάποιος προκειμένου να ανακουφίσει, να μειώσει ή και να αποφύγει την δυσφορία, το άγχος, τον φόβο που προκαλεί ιδεοληψία π.χ. πλύσιμο χεριών, προσευχή, αγιασμός, έλεγχος, εξουδετέρωση. Όλα αυτά συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα, σε βαθμό που χάνουν το νόημά τους και καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό, με χαμηλή ποιότητα ζωής, χάνοντας αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά του.

Η Συναισθηματική δυσφορία παράγεται όταν τα συναισθήματα ακολουθούν τις ιδεοληψίες. Είναι  συναισθήματα που βιώνονται ως γεγονότα, νιώθεις κάτι στο σώμα σου……ταχυκαρδία, μυϊκή σύσπαση, ξηροστομία, κ.τ.λ. Το ονομάζεις ενοχή , για παράδειγμα. Λες: ”αυτό σημαίνει ενοχή. Είμαι ένοχος.” Στη συνέχεια σε αρπάζει η ΙΔΨ και σε πιέζει να εξηγήσεις την ενοχή. Έχεις ήδη ξεκινήσει ένα ατελείωτο νοητικό ταξίδι, όπου προσπαθείς να ανακαλύψεις, τι κακό έκανες για να νοιώθεις τόση ενοχή, μέχρι που καταλήγεις να εφεύρεις κάτι για να αποδώσεις το φταίξιμο σε εσένα.

Άρα, καλώς νοιώθεις ενοχή. Πιθανότητα ,ξυπνάς συχνά με το συναίσθημα της ενοχής και περνάς τη ημέρα σου ανακρίνοντας, δικάζοντας τον εαυτό σου σε μία προσπάθεια να βρεις τον τρόπο να του επιβάλεις την ποινή που αξίζει στο κακό που έκανες.

Ο τρόπος σκέψης που ακολουθούν οι άνθρωποι με ΙΨΔ μοιάζει με τον ακόλουθο :

Μία μέρα, είχες μία σκέψη που δεν σου φάνηκε και πολύ ”σωστή”. Δεν αντιπροσώπευε τις πεποιθήσεις σου, ήταν όμως μία σκέψη σου.  Αναρωτιόσουν, γιατί να την έχεις αν δεν την πιστεύεις;  Αυτή η ασυμφωνία, ενεργοποίησε ένα συναίσθημα, όχι απλώς μία ελαφριά δυσφορία, αλλά κάποιο είδος ψυχικού πόνου. Όπως κάθε υγιές, λογικό άτομο, προσπάθησες να ξεφορτωθείς αυτόν τον πόνο. Ωστόσο, ό,τι κι αν έκανες, βοήθησε μόνο προσωρινά και μετά ο πόνος ,επέστρεψε δριμύτερος. Όσο περισσότερο προσπαθούσες να μην σκέφτεσαι την ιδεοληπτική σκέψη, τόσο περισσότερες γίνονταν .Όσο πιο πολύ προσπαθούσες να καταπραΰνεις τον πόνο, τόσο πιο πολύ υπέφερες. Όσο πιο πολύ την απέφευγες, τόσο πιο πολύ αναγκαζόσουν να την αντιμετωπίσεις. Προσπάθησες να απαλλαγείς, αλλά δεν τα κατάφερες. Οι κοντινοί σου άνθρωποι, σου έλεγαν: ”Μην ασχολείσαι. Ξέχνα το”.

Κι εσύ, αγανακτούσες που δεν σε καταλάβαιναν, που σε αδικούσαν. Ο κόσμος σου άρχισε να μικραίνει, όσα αγαπούσες άρχισαν να θυμίζουν όσα μισείς κι άρχισες να βλέπεις τον εαυτό σου ως απατεώνα που παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι…….

Όταν βλέπεις τον εαυτό σου σαν έναν τέτοιο απατεώνα, μέσα σου βιώνεις έναν διαρκή κι ανελέητο πόνο, ενώ εξωτερικά προσποιείσαι έναν κανονικό λειτουργικό άνθρωπο. Ο απατεώνας είναι μιαρός, επικίνδυνος για τους άλλους και για τον εαυτό σου, διεστραμμένος, χωρίς αγάπη, απομονωμένος, ελλαττωματικός, κακός, ανήθικος και πάνω απ’ όλα δεν έχεις τον έλεγχο…..Δεν είσαι απλώς αγχωμένος, υπάρχει κάτι που σου τρυπάει το μυαλό……

Κατ’ αυτόν τον τρόπο νοιώθουν πολλοί άνθρωποι , όταν φθάνουν στο γραφείο του ειδικού Ψυχικής Υγείας. Μη ξέροντας τι είναι αυτό που τους συμβαίνει. Η παρουσία μιας ιδεοληψίας ή ενός καταναγκασμού, δεν αρκούν για να διαγνωστεί κάποιος με ΙΔΨ. Για να θεωρηθεί μία καταναγκαστική διαταραχή ,θα πρέπει να συντρέχει πρόβλημα στη λειτουργικότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και να χάνει τον χρόνο του με το να ασχολείται με τις ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς του.

Η διάγνωση στο φάσμα της ΙΔΨ δίνεται μόνο και αποκλειστικά από ψυχίατρο .   Σίγουρα δεν αρκεί μόνο η φαρμακευτική αγωγή του ψυχιάτρου. Διαταραχή τέτοιου τύπου, αντιμετωπίζεται παράλληλα με ψυχοθεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει, ότι καταλληλότερη μορφή ψυχοθεραπείας είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT-Cognitive Behavioral Therapy).

Θυμηθείτε! Δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Υπάρχει διέξοδος. Άνθρωποι στο φάσμα της ΙΔΨ μετά από ψυχοθεραπεία, κάποιες φορές και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, έχουν καλυτερέψει την ποιότητα της ζωής τους. Δεν ταράζονται από τις ιδεοληψίες και έχουν ελαχιστοποιήσει τους καταναγκασμούς.



Ο μεταβολισμός μετά τα 50.


Για ευεξία, ελπίδα και ψυχική υγεία

Λένε πως η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο και σημασία έχει το πώς νιώθει  ο καθένας μας. Είναι μία αρκετά σημαντική αλήθεια. Ενισχύεται η καλή μας διάθεση, με αυτή την όμορφη σκέψη. Ανακαλύπτουμε όμως, ότι χρειάζονται κι άλλοι παράγοντες που είτε υπάρχουν και τους ενισχύουμε,  είτε τους μαθαίνουμε.

Θα αναρωτηθείτε……τώρα θα μάθω να κάνω άλλα πράγματα, άλλες συνήθειες;

Θα αναφέρω καταρχήν, επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος όταν εκπαιδεύεται κατάλληλα, έχει την δυνατότητα να δημιουργεί καινούριες νευρικές συνάψεις, που του επιτρέπουν την διεύρυνση της σκέψης και την δυνατότητα ενός καινούριου τρόπου αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Έτσι, φτάνοντας στα 50,οι προκλήσεις της μέσης ηλικίας, μας χτυπάνε την πόρτα. Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τη διατροφική μας υπόσταση.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Συμβούλιο για την Άσκηση, μετά την ηλικία των 20 ετών ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, κι έτσι κάθε 10ετία το σώμα καίει 150 θερμίδες λιγότερες την ημέρα(δηλαδή περίπου 3% έως 8%).Αυτό σημαίνει, ότι μεγαλώνοντας το σώμα μας καίει λιγότερες θερμίδες και φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση του βάρους. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να ενισχύουν αυτή την κατάσταση όπως κλιμακτήριος-εμμηνόπαυση, χρόνια νοσήματα(σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα θυρεοειδούς κ.α.)

Αυτό μάλλον σημαίνει το τέλος μίας ψυχοσωματικής κατάστασης και την έναρξης μίας άλλης…..η φύση, σε συνεργασία  με την ανθρώπινη περιέργεια(βλέπε επιστήμη!) κάνουν το χρέος τους. Εμείς απλά θα χρειαστεί να διορθώσουμε τον παλιό τρόπο σκέψης που πιθανώς να είχαμε σε σχέση με την διατροφή, την άσκηση και το πώς λειτουργεί.

Τι σημαίνει αυτό….

Δεδομένου ότι η απώλεια μυϊκής μάζας είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι κατανοητό ότι η προσθήκη ασκήσεων ενδυνάμωσης, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα άνω των 50.Μια κλινική μελέτη του 2015, διαπίστωσε ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης, για 3 ημέρες την εβδομάδα, βοήθησε στην αύξηση του μεταβολισμού και επίσης στην βελτίωση της δύναμης και της σύστασης του σώματος. Αυτή η μελέτη είχε λιγότερους συμμετέχοντες και ήταν περιορισμένου εύρους φύλου, ηλικίας και χωρικών υδάτων….

Μία μελέτη, σχετικά πιο πρόσφατη, διαφοροποιείται…..

Πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Science,ο μεταβολισμός φθάνει στο αποκορύφωμά του πολύ νωρίτερα και επιβραδύνεται πολύ αργότερα απ’ ότι πιστεύαμε.

Στη μελέτη που ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2021συμμετείχαν 6.421 άτομα(64% γυναίκες) ηλικίας μεταξύ 8 ημερών και 95 ετών από 29 χώρες σ’ όλο τον κόσμο.

Με λίγα λόγια, σ΄αυτή την μελέτη, τα δεδομένα αποδεικνύουν, ότι ο μεταβολισμός μας, αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Η επιβράδυνση είναι σταδιακή.

Και τώρα τι;

Διαβάζοντας αυτές τις μελέτες, σκέφτηκα τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας……με δυσκολία φέρνω κάποιον από αυτούς υπέρβαρο ή δυσκίνητο….ήταν μάλλον λιγόφαγοι- όπως λένε-και δραστήριοι.

Μήπως λοιπόν η απάντηση βρίσκεται λίγο πίσω; Στο κοντινό μας παρελθόν;

Λίγο κρέας ,όσπρια, φρούτα, 1 ποτήρι κρασί……η Ικαρία και οι κάτοικοί της είναι δυναμικό παράδειγμα……

Παρόλα αυτά όμως, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της.

Ασκήσεις γυμναστικής. Ακόμα κι από το διαδίκτυο -για να ενισχύσουμε το μυϊκό σύστημα-αν είναι δύσκολο να πάει κάποιος γυμναστήριο.

Περπάτημα……..πότε πιο γρήγορα πότε πιο αργά….

Αλλαγή μικρών καθημερινών δραστηριοτήτων(π.χ. σταθμεύστε το αμάξι λίγο πιο μακριά από την δουλειά, ανεβείτε τουλάχιστον 2 ορόφους με τις σκάλες)

Κοιμηθείτε καλά. Η έλλειψη καλού ύπνου μειώνει την ικανότητα του σώματος να εκτελεί τις καθημερινές λειτουργίες.

Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες..

Η πρωτεΐνη-από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά-είναι αυτή που απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να μεταβολιστεί. Η συμπερίληψη άπαχης πρωτεΐνης στα γεύματα, αυξάνει την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται κατά την πέψη. Προσθέστε λοιπόν, άπαχο κρέας, ασπράδια αυγών, κινόα, όσπρια, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς.

Κατανάλωση καφέ. Κάποιες μελέτες αναφέρουν, πως η ορθολογική κατανάλωση καφεΐνης επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 10%,καθυστερεί την κόπωση διατηρώντας το γλυκαγόνο(πρόκειται για την αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός σε περίπτωση ανάγκης).

Πράσινο τσάι. Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Έρευνες δείχνουν ότι οι κατεχίνες και η καφεΐνη που περιέχει, αυξάνουν την μεταβολική λειτουργία κατά 4-5% και βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους κατά 10-16%

Ωμέγα-3 λιπαρά .Φαίνεται θετική η επίδρασή τους στην ενίσχυση του μεταβολισμού, εφόσον αυξάνουν την ενεργοποίηση ενζύμων που ”καίνε” λίπος.

Ν Ε Ρ Ο!!!!!!!!Χωρίς αυτό καμία λειτουργία δεν μπορεί να εκτελεσθεί με ενδεδειγμένο τρόπο. Είναι διαλύτης και καταλύτης μαζί.

Φυσικά οι μελέτες, οι έρευνες και ο,τιδήποτε η επιστημονική κοινότητα αξιοποιεί, μας γεμίζει με επιπλέον γνώση και πληροφορίες. Επίσης, φαίνεται να ανατρέπονται παλιότερα δεδομένα και να εμφανίζονται καινούργια. Για πολλά χρόνια π.χ. ήταν διαδεδομένο, πως για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός ήταν καλό να τα 3 γεύματα να διασπαστούν σε 6ή 7 μικρότερα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αυτό άλλαξε καθώς μία νέα μελέτη, δείχνει πως η συχνότητα κατανάλωσης φαγητού έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στον μεταβολισμό (μελέτη­). Βέβαια, έχει άλλη σκοπιμότητα η διαίρεση των γευμάτων, το οποίο θα το δούμε σε κάποιο άλλο άρθρο.

Πέρα όμως από μελέτες, έρευνες, άποκαλύψεις και ανακλύψεις, αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά μας να γευτεί τα όμορφα πράγματα που μας προσφέρει η ζωή στα 50+…….την επαφή με την οικογένεια, τους φίλους,το διάβασμα ενός βιβλίου, η επαφή με την φύση ,η επαφή με τον εαυτό μας, η προσφορά, το γέλιο η ευγνωμοσύνη, η αγκαλιά……ας τα παντρέψουμε για να ενεργοποιήσουμε κάθε ζεστό συναίσθημα…..γιατί όπως λένε τα ”πικάντικα” και τα ”θερμά” επιτυγχάνουν τράνταγμα στον μεταβολισμό!!!!

”Σ’ έναν κύκλο, κάθε σημείο είναι ταυτόχρονα και αρχή και τέλος”

Ηράκλειτος

ΠΗΓΕΣ:

https://doi.org/10.3945/ajcn.115.109918(The American Journal of Clinical Nutrition)

Harvard University

Ματθαίος Ζαζάνης  Ειδικός  Σύμβουλος  Ψυχικής  Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙ: Ο ψυχοθεραπευτής Ζαζάνης Ματθαίος βρίσκεται στο Γαλάτσι και εξυπηρετεί όλα τα Βόρεια Προάστια και τις περιοχές Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια, Νέο Ηράκλειο κ.α.