Περιφερική αγγειοπάθεια – ισχαιμία κάτω άκρων
Διαλείπουσα χωλότητα
Λίγα λόγια για την ασθένεια
Η ισχαιμία κάτω άκρων δημιουργείται από τη μειωμένη παροχή αίματος στην περιφέρεια λόγω στένωσης η απόφραξης σε μία ή περισσότερες αρτηρίες του κορμού ή των κάτω άκρων.
Εμφάνιση - Αιτιολογία
Η περιφερική αγγειοπάθεια οφείλεται κυρίως σε αθηρωματική πλάκα που σχηματίζεται στο ενδοθήλιο των αγγείων και οι λόγοι δημιουργίας της περιλαμβάνουν:
Κάπνισμα
Σακχαρώδη διαβήτη
Δυσλιπιδαιμία
Παχυσαρκία
Ηλικία
Προδιάθεση
Υπέρταση
Λιγότερο συχνά προκαλείται και από έμβολα – θρόμβους όπως σε κολπική μαρμαρυγή, μύξωμα αριστερού κόλπου καρδιάς, θρομβοφιλία, ανευρύσματα και νεοπλασίες!
Συμπτώματα και σημεία ανάλογα με το βαθμό της αγγειοπάθειας
Τα συμπτώματα προκύπτουν από τη μειωμένη παροχή αίματος – οξυγόνου στην περιφέρεια και προκαλούν:
Διαλείπουσα χωλότητα ή αλλιώς η νόσος των βιτρίνων, με μείωση της απόστασης βαδίσματος ιδιαίτερα σε ανηφορικούς δρόμους ή σε απαιτητικές ασκήσεις
Αλλαγές στο χρώμα του άκρου (ωχρό)
Αλλαγές στη θερμοκρασία του άκρου (ψυχρό)
Άλγος στις γάμπες, μηρούς ή γλουτούς
Αίσθημα αδυναμίας στα άκρα
Αιμωδίες
Άκρα που κρυώνουν πιο εύκολα
Στυτική δυσλειτουργία
Εξελκώσεις ή πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα κυρίως στα δάκτυλα
Φλύκταινες
Αρχόμενη γάγγραινα στα δάκτυλα
Γάγγραινα
Διάγνωση
Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση με την προσπάθεια ανεύρεσης σφυγμού στην ραχιαία του άκρου ποδός όπως και στην οπίσθια κνημιαία αρτηρία, τη μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη όπως επίσης και τη χρήση Doppler για την ακρόαση σημάτων στις αντίστοιχες αρτηρίες! Εν συνεχεία η διάγνωση θα τεθεί με τη χρήση αξονικής, μαγνητικής ή κλασσικής αγγειογραφίας (CTA, MRA DSA), εξετάσεις που θα χρησιμεύσουν και για τη θεραπευτικό σχεδιασμό των ασθενών.
Σταδιοποίηση
Η σταδιοποίηση της χωλότητας κατά Fontaine έχει ως εξής:
Στάδιο I ασυμπτωματική
Στάδιο II ήπια χωλότητα παρουσία άλγους
Στάδιο IIa χωλότητα > 200m
Στάδιο IIb χωλότητα < 200m
Στάδιο III άλγος ηρεμίας κυρίως στον άκρο πόδα
Στάδιο IV νέκρωση, γάγγραινα
Θεραπεία
Η θεραπεία της περιφερικής αγγειοπάθειας εξαρτάται όπως περιγράψαμε από τη σταδιοποίηση της νόσου και γίνεται στα αρχικά στάδια συντηρητικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, τη χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων και στατίνης, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση είτε ενδαγγειακά είτε ανοιχτά εφαρμόζεται σε προχωρημένα στάδια.
Ευρυαγγείες
Αισθητικό πρόβλημα ή και κάτι παραπάνω???
Λίγα λόγια για την ασθένεια
Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, χρώματος μπλε ή κόκκινου με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ λιγότερα συχνά παρατηρούνται στο πρόσωπο και στον κορμό. Οι ασθενείς και κυρίως οι γυναίκες, γιατί σε εκείνες εμφανίζονται συχνότερα, τις χαρακτηρίζουν ως φλεβίτιδα ή σπασμένες φλέβες.
Που οφείλονται
Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, στην ορθοστασία, στις εγκυμοσύνες – λόγω αυξημένης πίεσης των πυελικών φλεβών, σε ορμονικές διαταραχές ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών, στην παχυσαρκία, όπως και μετά από μικροτραυματισμούς και χειρουργικές τομές, ενώ επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη και οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή (solarium, θερμαντικά σώματα, θερμαινόμενα υποστρώματα κ.α).
Πρόληψη
Ουσιαστική πρόληψη δε μπορεί να υπάρξει εύκολα, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της βαριάς καθημερινότητας. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση σε αρχικό στάδιο, ώστε να μην επιδεινωθούν και εξαπλωθούν, όπως και η αποφυγή των παραγόντων που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Συμπτώματα
Οι ευρυαγγείες είναι συνήθως ασυμπτωματικές, ενώ λιγότερο συχνά και αναλόγως με την πυκνότητά τους και τα σημεία εμφάνισης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο μικρής έντασης, αίσθημα καύσου και κνησμό.
Σταδιοποίηση
Σύμφωνα με τη σταδιοποίηση κατά CEAP -1994, οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν το πρώτο στάδιο της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και επειδή η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική νόσος, όσο τις αφήνουμε τόσο θα χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.
Διάγνωση
Η διάγνωσή τους βασίζεται τόσο στην κλινική εξέταση από έμπειρο αγγειοχειρουργό, όπως και στον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών). Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα στελέχη του επιπολής δικτύου, που τις τροφοδοτούν. Επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να ξεκινάει από τις μεγαλύτερες φλέβες που ανεπαρκούν, αλλιώς η θεραπεία τους δεν θα είναι αποτελεσματική και με διάρκεια!!!
Θεραπεία
Η θεραπεία των ευρυαγγειών εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις (ενεργός εγκυμοσύνη, θηλασμός, διαταραχές στην πήξη του αίματος) έχει σα στόχο τόσο την αντιμετώπισή τους, όσο και στην πρόληψη της εμφάνισης νέων και γίνεται κυρίως με σκληρυντικές ενέσεις, θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και περίπου μισό αιώνα με άριστα αποτελέσματα, ενώ συμπληρωματικά για μικρότερες φλέβες χρησιμοποιείται δερματικό Laser τύπου ND YAG.
Για τις ευρυαγγείες εκτός των κάτω άκρων, κορμού, προσώπου, εφαρμόζεται κατά κόρον το δερματικό laser.
Η διάρκεια της θεραπείας σχετίζεται με το μέγεθος και το εύρος τους, τα αποτελέσματα είναι ορατά σε περίπου 4 -6 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η υποτροπή και η επανεμφάνισή τους από τη στιγμή που η θεραπεία εφαρμόζεται από έμπειρο αγγειοχειρουργό μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% παγκοσμίως.
Τέλος μετά τις θεραπείες, οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους άμεσα.
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια - Κιρσοί
Αφήστε πίσω σας τους κιρσούς οριστικά!
Λίγα λόγια για την ασθένεια
Οι φλέβες αποτελούν τα αγγεία που αναλαμβάνουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, από την περιφέρεια. Η επιστροφή του αίματος στα κάτω άκρα γίνεται μέσω δύο οδών, συγκεκριμένα μέσω του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος, όπως και μέσω του επιφανειακού – επιπολής φλεβικού συστήματος. Επιπρόσθετα αυτές οι οδοί συνδέονται μεταξύ τους με τις διατιτρώσες φλέβες, αποτελώντας απλά τις γέφυρες επικοινωνίας. Αναλυτικότερα εντός των φλεβών υπάρχουν βαλβίδες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκλίνουν και εμποδίζουν την παλινδρόμηση αίματος στα κάτω άκρα.
Όταν όμως οι βαλβίδες αρχίζουν και καταστρέφονται, δηλαδή δε συγκλίνουν σωστά το αποτέλεσμα είναι κάποια ποσότητα αίματος να μένει στην περιφέρεια, αυξάνοντας με αυτό το τρόπο τη φλεβική πίεση στα κάτω άκρα, προκαλώντας χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
Πως προκαλείται η βλάβη
– κληρονομικότητα
– εγκυμοσύνη
– ορθοστασία
– παχυσαρκία
– επίμονη και παρατεταμένη άρση βάρους
– αντισυλληπτικά
Τα αποτελέσματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευρυαγγειών (διατεταμένες επιφανειακές φλέβες), κιρσών (μόνιμα διατεταμένων φλεβών), επιφανειακών φλεβικών θρομβώσεων μέχρι και άτονων φλεβικών ελκών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα πολλών ασθενών.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια
Νυχτερινές κράμπες
Πόνος
Αιμωδίες
Οίδημα
Κνησμός
Καύσος
Πως γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς, σε συνδυασμό με τον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών), που επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα.
Θεραπεία
Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, περιλαμβάνει τη συντηρητική αντιμετώπιση με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής με όχι τόσο καλά αποτελέσματα, τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως και τη χειρουργική αντιμετώπιση.
Οι κιρσοί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται κυρίως με τη χρήση laser, ενώ η κλασική σαφηνεκτομή με ανοικτό χειρουργείο εφαρμόζεται όλο και λιγότερο. Το ενδαγγειακό laser αποτελεί την επιτομή της θεραπείας με άριστα αποτελέσματα, αναίμακτα και με νοσηλεία μερικών ωρών. Οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ σύντομα στην καθημερινότητα τους.